Fester, flåede tomater og sammenhold

Af Lene Vendelbo Pedersen
Foto: Mogens Ladegaard


Rækkehusområdet i Søborg ned til Utterslev Mose vrimler med børn, der bliver passet af naboer, som man låner flåede tomater af til aftensmaden, hvorefter man løber sammen med dem nede ved mosen. Kort sagt ren idyl for unge børnefamilier, der lige har forladt en toværelses i centrum og er i fuld gang med en karriere, samtidig med at de er småbørnsforældre.

 

Lidt i spisetiden. Ungerne skriger. De vil have mad, og det skal være nu.
Lige nu.
Men så er det lige det der med den lidt for hurtige indkøbstur, hvor man faktisk glemte temmelig vigtige varer. Som for eksempel dåsetomaterne til bolognesen.
“Det dejlige ved at bo herude er, at vi hjælper hinanden. Hvis jeg lige står og mangler en dåse flåede tomater, så stikker jeg bare lige ind til naboen og låner. Sådan er det hele vejen igennem. Vi har et fantastisk sammenhold,” siger 32-årige Stine Axeisson.
Sammen med sin to år ældre mand Henrik Wormsborg har hun og børnene, Jakob og Kasper på fire og to, boet på Engkrogen i godt fire år. Vejen ligger i et kvarter lige ned til Utterslev Mose i Søborg, et stenkast fra København og Gentofte kommuner. Kvarteret har ikke noget navn, men kunne kaldes rækkehuskvarteret. Således ligger der utallige kolonner af hyggelige rækkehuse, der vender ned mod mosen.

Naboen passer børnene
Det er især unge familier og par, der lige har etableret sig, som bor her, og det er netop det, der gør, at der er et enorm sammenhold, og det forgrener sig meget længere end blot til Engkrogen.

“Vi kender mange i kvarteret, som vi har mødt gennem de institutioner, som børnene går i,” siger Stine Axelsson.
Udover at børnene leger sammen på gaden, har det også ført til, at forældrene er gået sammen om at lave et rytmikhold for områdets børn. “Der er så mange børn på samme alder, at vi fandt ud af, at de lige så godt kunne gå på samme hold. Der spiller de på trommer, synger sange og kombinerer forskellige ting rytmisk,” siger Stine Axelsson.
Forældrene har selv fundet en uddannet lærer og lokaler på en skole.
“Det er virkelig dejligt, at det kan lade sig gøre, og på den måde hjælper vi hele tiden hinanden. Hvis vi for eksempel skal ud, så kan naboen passe børnene og omvendt,” siger Stine Axelsson.

Farvel til toværelses
Følelsen af, at det er et rart sted at være, var der fra begyndelsen, da det unge par skulle flytte fra lejligheden på to værelser på Amager. “Vi fornemmede fra starten, at det her var et godt sted at være. Det betyder selvfølgelig også meget, at der ikke er mere end seks kilometer ind til Rådhuspladsen. Vi ville ikke for langt ud,” siger Henrik Wormsborg.

Han arbejder som pædagog i Nordvest-kvarteret, og har kun ti minutter på cykel til sin arbejdsplads, mens Stine Axelsson kan klare turen på en halv time ind til sit arbejde som jurist i Justitsministeriet. Afstanden var meget vigtig, da de flyttede herud, fordi de dengang ikke havde en bil. Og så er der selvfølgelig også lige det der med at være tæt på naturen – selv om man bor i byen. Og det er de.
I kvarteret går der utallige små stier ned til en kondisti, som løber omkring mosen. “Det er dejligt, at det er så tæt på, så er det nemmere at komme ud at løbe en tur,” siger Stine Axelsson.
Hun løber sammen en veninde i kvarteret. Det er der utallige andre, deigså Bagved rækkehusene, der ligger ned til Utterslev Mose, er der en langstrakt motionssti. Man fristed for børnene, der kan komme ned og kigge på ænder og få luftet røjserne i det høje gr gør. På stien er der et evigt rend af løbere, powerwalkere, cyklister og folk på gåtur. Desuden er der også noget for de små. Således adskiller et vandløb med ænder og svaner byen fra mosen. Den strækker sig så langt øjet rækker med knæhøjt græs og gangstier.

Julefest forude
Haverne til de fleste af rækkehusene er til gengæld ikke specielt store, men det opvejes til fulde af den “offentlige baghave”. Og så er der også lige den fælles plads for enden af vejen, hvor beboerne i området ofte mødes.
“Der er så mange børn i kvarteret, at vi ofte laver nogle fælles arrangementer som for eksempel fastelavnsfest. Det næste vi skal planlægge er en juletræsfest, hvor en af fædrene klæder sig ud, og deler gaver ud til børnene,” siger Stine Axelsson. Kvarteret er altså meget børne- venligt, og et godt sted at begynde, hvis man ikke vil for langt væk fra byen. Søborg Hovedgade ligger tæt på, men der er alligevel en ting, som de savner. “En café, hvorfor er der ikke en café på Søborg Hovedgade? Hvis vi vil på café, så skal vi ind på Nørrebro, der er selvfølgelig ikke frygteligt langt, men det kunne nu være rart, hvis der var en herude,” siger Stine Axelsson.

Eftertragtet område
Sagsbehandler hos EDC-mæglerne i Søborg, Pia Johannesen, betegner kvarteret ned til mosen, som meget eftertragtet.
“Det er det bedre borgerskab, der bor dernede. Desuden er der mange nyuddannede, der efter en lang uddannelse, får deres første ejerbolig her,” siger hun.

Omsætningshastigheden – det vil sige, hvor hurtigt husene bliver solgt – er høj i det børnevenlige og stille område. “Sidst vi havde et rækkehus til salg på Engkrogen varede det ikke mere end tre dage, før det var solgt. De sidste to lejligheder, vi har solgt i kvarteret, var væk i løbet af en måned,” siger Pia Johannesen.
Priserne på de eftertragtede rækkehuse ligger på omkring to millioner, mens lejlighederne ligger på mellem en million og 1,4 millioner. Desuden er der i kvarteret en hel del dyre boliger, hvor man skal slippe op imod 3,0 til 3,5 millioner for at kunne skrive 2860 Søborg på sit visitkort.

Fakta om kommunen og kvarteret
Gladsaxe Kommune ligger i forlængelse af København NV og vest Gentofte Kommune. Man kommer væk fra støj og os og møder et væld af grønne områder som Bagsværd Sø, Hareskoven, Utterslev Mose, Smør- og Fedtmosen. Det er ren idyl for børnefamilier at bo i kommunen, der har 20 skoler – hvoraf fem er private – at vælge i mellem. Desuden er der tre gymnasier, fem biblioteker, en svømmehal og 97 sportsklubber at vælge i mellem. Herudover kan kommunen bryste sig af at have egen biograf, teater og Søborg Hovedgade, hvor der er et væld af indkøbsmuligheder. Hvis man alligevel gerne vil ind til city ligger der fem forskellige S-togsstationer, hvor transporttiden til Hovedbanegården er cirka en halv time.

Kommune: Gladsaxe
Rådhusets telefonnummer: 56 29 75 75
Internetadresse: www.gladsaxe.dk
Indbyggertal: 61.746
Skatteprocent: Amt: 11,7, kommune: 20,5, kirke 0,6
Grundskyld amt og kommune: 24,0
Vuggestuepladser: 9 stk 1.815 kr.
Dagplejepladser: 310 stk, 1.815 kr.
Børnehavepladser: 28 stk 1.585 kr.
Integrerede institutionspladser: 41 stk 1.815/1.585 kr.
Bus- og togforbindetser: Nærmeste 5-togstation er Dyssegård
Station. Nær ved bus 68 til Rådhuspladsen.